Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека публикува

...
Службата на Върховния комисар на ООН за правата на човека публикува
Коментари Харесай

ООН с нов доклад за военните престъпления в Украйна

Службата на Върховния комисар на ООН за правата на индивида разгласява нов отчет за военните престъпления и нарушаванията на правата по време на войната в Украйна.

Докладът съдържа данни, събрани от интернационалната комисия от 1 февруари до 31 юли 2023 година Той документира престъпления, осъществени както от съветски, по този начин и от украински бойци.

От 56 украински военнопленници, интервюирани от комисията, 51 разказват изтезания в съветски плен. От 26 интервюирани съветски военнопленници 12 описват за изтезания.

През въпросния интервал са регистрирани шест убийства на украински военнопленници и нито едно ликвидиране на руснаци в плен на украинските въоръжени сили. Проучването също по този начин отбелязва, че от началото на войната на 24 февруари 2022 година 25 съветски военнопленници и 21 украински военнопленници са убити или починали вследствие на мъчения в плен – загатват се единствено документирани случаи.

Комисията на Организация на обединените нации записва и престъпления против цивилни. Между 1 февруари и 31 юли са документирани 1028 смъртни случая на цивилни, в това число 47 деца. Докладът акцентира, че действителните цифри може да са доста по-високи. 64% от тези случаи са във фронтови територии - в Запорожка, Херсонска, Харковска и Донецка области.
Задържане на украински цивилни

От началото на войната комисията е открила към хиляда случая на наложително задържане на украински цивилни, в това число отвличания. 80 украинци са починали тук-там, където са били нелегално арестувани и по телата им има признаци на принуждение. От украинска страна са регистрирани 33 случая на нелегално задържане, основно по съмнение за съдействие с съветската войска.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР